top of page

Biodynamische & Integratieve Psychotherapie
( Available in both Dutch & English)

*** English below each section of this page ***

In 2016 komt Marjon voor het eerst in aanraking met deze vorm van lichaamsgerichte psychotherapie terwijl ze nog op tournee is als artistiek directeur bij Cirque du Soleil. Het voelt voor haar alsof ze langzaam thuis komt. Na zoveel jaren reizen, veel werk, veel druk, vloog de kurk uiteindelijk van de fles en vond ze een plek om zachtjes te landen. Een plek waar ze kon vertragen, waar naar haar werd geluisterd, waar ze zich gezien voelde, waar ze kon lachen, huilen, plezier kon maken en stilstond. Een plek waar langzaamaan de verbinding met haar ware en unieke eigen levenskracht en plezier weer gevoeld en beleefd kon worden. Een plek waar ook de authentieke verbinding met de ander en de wereld om haar heen weer gevoeld en beleefd kon worden. Ze realiseerde zich dat het een reis zou zijn die een leven lang zou duren, en die nooit 'af' zou zijn: een reis van leren, ontdekken, vallen en weer opstaan, een reis van groei en verwondering en vooral een reis van verbinding .

 

Er was ook een diep soort 'weten' voor Marjon dat eindelijk, na zoveel jaren, de tijd was gekomen 'zichzelf te ontmoeten en van daaruit ook de ander'. Om bevoorrecht genoeg te zijn om anderen te begeleiden op hun eigen reis en om hen te mogen helpen hun weg terug naar huis naar zichzelf en in deze prachtige wereld te vinden.

Een unieke en authentieke ervaring.

In januari 2019 omarmde Marjon dit werk volledig en begon zij haar 4-jarige opleiding als Biodynamisch & Integratief Psychotherapeut in Amsterdam, terwijl ze haar leerproces voortzette met haar mentor in Ierland.
 

Sinds 2019 is zij als Biodynamisch & Integratief Psychotherapeut 'Trainee' aangesloten en geregistreerd bij de Stichting Beroepsorganisatie Lichaamsgerichte (Psycho) Therapie (SBLP) in Nederland.
 

Marjon biedt naast haar dans/theater & Pilates methode werk nu ook sinds begin 2021 persoonlijke één-op-één therapie in haar praktijk in 's-Hertogenbosch en is tevens online beschikbaar in binnen- en buitenland.
 

Neem voor meer informatie of voor een gesprek contact op met Marjon.

Biodynamische & Integratieve Psychotherapie
IMG_3284.jpg

Wat is Biodynamische & Integratieve Psychotherapie

Biodynamische & Integratieve psychotherapie is een humanistische psychotherapie, die de nadruk legt op het belang van het lichaam bij het ondersteunen van psychologisch, emotioneel, spiritueel en fysiek welzijn. Veel van het denken en de praktijk komt voort uit het werk van Gerda Boyesen, een bekende Noorse psycholoog die van de jaren 60 tot de jaren 90 in Londen woonde en werkte en in 2006 stierf. Meer in het algemeen wordt het terrein van lichaamsgerichte psychotherapie ondersteund door het werk van Wilhelm Reich, David Boadella, Alexander Lowen, Ola Raaknes en John Pierrakos. Ten slotte is de achtergrond van integratieve en algemene psychotherapie gebaseerd op het werk van Freud, Jung, Perls en Winnicott.

 

Biodynamische & Integratieve psychotherapie maakt vaak gebruik van biodynamische massage en vegetotherapie, om direct te werken met emotionele 'kogelvrije vesten ofwel pantsering' genaamd. We hebben de neiging om een pantser te ontwikkelen ter bescherming als gevolg van emotionele stress en trauma's uit ons vroege leven, maar ook door de voortdurende sociale en fysieke belasting van het moderne leven. Hoewel een zgn ‘pantser of harnas’ ons op korte termijn helpt om met moeilijke gevoelens om te gaan en om te gaan met stress, onderdrukt het op lange termijn de vrije stroom van spontane, natuurlijke emotie en welzijn in ons lichaam en ons bewustzijn. Dit sluit ons af van de echte vreugde en vrijheid van het leven en omgaan met andere mensen. Door onze lichaamsgevoelens en -ervaringen af te splitsen van onze emotionele en mentale ervaring, kan het pantser ook bijdragen aan psychosomatische aandoeningen en langdurige gezondheidsproblemen, variërend van spanningshoofdpijn en houdingsproblemen tot ernstige ziekte.

 

Als we onszelf toestaan een meer natuurlijke emotionele beweging en expressie te volgen, begint er een nieuw 'ontvouwingsproces' - het 'afleren' van oude beperkte manieren van in de wereld zijn, beginnen we nieuwe te leren (of misschien herbouwen we op eerdere, gezondere houdingen van onze kinderjaren) die ons helpen om meer van ons geboorterecht van plezier en levendigheid te realiseren. Dit nieuwe leren moet worden ondersteund in de therapeutische relatie, en een breed scala aan integratieve technieken en vaardigheden wordt gebruikt om mensen te helpen hun kracht en openheid te behouden en in het dagelijks leven te brengen.

 

 

 

 

Opleiding in London:

https://centreforbodypsychotherapy.com/

 

Opleiding in Ierland:

http://www.tracht.ie/

 

Opleiding in Nederland:

https://biodynamiek.nl/opleiding/

Wat is Biodynamische & Integratieve Psychotherapie?
What is Biodynamic & Integative Psychotherapy?
bottom of page